The Pop Up House is an addition of a two story room in the center of a one story 1940's home in Santa Monica. The new space becomes the focus of the house with a den and dining space opening to the kitchen and a home office on the mezzanine. The addition provides natural ventilation with high windows on the West by drawing warm air to the top and capturing ocean breezes. Dual-glazed windows at the North let in ample light for work and play without solar heat gain. The addition was done with minimal demolition to the existing house, and the construction waste was recycled. Structural plywood on the ceiling is also used as the finish surface, reducing material. Kitchen countertops are from recycled rubber, decks on the front and back of the house are Trex, a composite of recycled plastic and wood waste.

2000 SF
Completed 2002

Photographs by Art Gray and Werner Huthmacher